14 Ağustos 2014 Perşembe

SİVAS KÖFTECİSİ

Özlem dolu kocaman bir merhaba :)

Birçoğunuzun bildiği gibi yaklaşık bir ay sonra düğünüm var ve blogumu boşlamamın sebebi bu, bence affedilebilir ^.^

Geri dönüşümün muhteşem olmasını dilerdim ama gelin görün ki trene binmeden evvel gittiğim mekan beni hayal kırıklığına uğrattı. Çok aç olmamıza rağmen maalesef tatmin edemedi. Yani bu defa beğendiğim değil, beğenmediğim bir restorandan bahsedeceğim. 

Öncelikle birkaç bilgi vermekte fayda var. Sivas köftesi, TSE tarafından tescillenmiş, yani belli bir standardı var. Şöyle ki;
''Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az iki yaşındaki dana, etinin kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan dana eti karıştırılarak kilo başına 20 gram tuz eklenip, kıyma makinesinde orta kalınlıkta 1 defa çekilir. Çekilen et karışım için herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın bir defa yoğrulur. En az 12 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş et orta kalınlıkta kıyma makinesinde tekrar çekilir. Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir. Avuç içerisinde şekil verilerek 0,5 santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur. Köfteyi hazırlamanın en büyük özelliği avuç içinde kalınlığın ve büyüklüğünün dengeli olarak ovalleştirilmesidir. Dengeli ovalleştirme pişmenin önemli şartıdır. Ovalleştirme esnasında el suya batırılır. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et dağılır ve köftenin görüntüsü bozulur. Porsiyon olarak satışa sunulan köfte 7 adet, et miktarı ise 175 gramdan az olamaz.
Hazırlanan köfteler alevsiz yoğun korlu meşe kömürü ateşinde, kısa aralıklarla çevrilerek her iki yüzünde pişmesini sağlayacak şekilde yeterli miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahve rengine dönme seviyesidir. Çok fazla pişirilmemesine özen gösterilir, fazla pişmiş köfteler sertleşir. Pişmiş köfteler, kuru, geniş ve yayvan porselen tabakta servis yapılır. Köfte, altına sıcak Sivas pidesi konularak servis edilir.''

Mekanımız, Feridiye Karakolu'ndan tren garına giderken solda kalıyor; Sivas Köftecisi. Bahçedeki masalardan birine oturduk ve garsonun gelmesini bekledik. Garson -muhtemelen orada çalışanlardan birinin çocuğuydu- çocuğun sesini duymak bir kenarda dursun menü de mevcut değildi. "Neler var?" sorusuna "Adana, tavuk şiş" diye cevap alınca bir tereddüt ettik, evet, Sivas Köftecisi'ndeydik :) Neyse, birer porsiyon Sivas köftesi sipariş ettik ve beklemeye başladık. Masaya öncelikle mezeler geldi: Hafif acılı ezme, doğranmış marul, çoban salatası, soğan salatası. Yanında yağlı tırnak pide. 






Ve birkaç dakika sonra köftelerimiz geldi. Altında tırnak pide, üzerinde de birer yeşil biber. Köftelerin tadına bakmamızla pişman olmamız bir oldu. Bağ doku oranı yüksek bir kıymadan yapılmış köfteyle karşılaştık. Üstelik ciddi miktarda yağlıydı. Aç olduğumuz için yedik :) 



Yemeğin üzerine gelen çay ikramı yemeği unutturdu, ne yazık ki o da kötüydü. İki porsiyon köftenin fiyatı 28 TL. 

Hasılı, tren garındaki büfeden köfte ekmek yiyen bir amcaya yutkunarak bakakaldık :) Bir ürününe bakarak marka hakkında genel kanı oluşturan biri değilim ancak burası ismiyle müsemma bir yer değil.

Adeti bozmayalım efendim. Buyrunuz;
Adres: Mamuriye Mahallesi Feritpaşa Caddesi No:13/C Meram/KONYA
Telefon: 0 332 321 75 59

Afiyet olsun.

2 yorum:

  1. 5 yıl Sivas'ta ikamet etmiş birisi olarak burasını Konya'da denemek istiyordum. Şimdi sizin yazınızı okuyunca hayal kırıklığına uğradım. Bu kadar kötü yapmış olabilirler mi acaba? En yakın zamanda deneyip size geri bildirim yapacağım.

    Sivas köftesine etten başka bir içerik katılmadığı için normalinde de biraz sanki biftek yermiş hissi verir. Liflidir yani.Ancak tabi köftenin içine katılan etlerin kalitesi köftenin de kalitesini belirler. Ucuz maliyet için kaliteden kaçmışlarsa bu kötü bir sonuca yol açacaktır. Dahası ızgarada yaparken o yağların şelale gibi akması da köftenin aslında güzelliğini gösterir. Tabi burada ne kadar fazlaydı denemeden bilemeyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba!

    Geri bildiriminizi merakla bekliyorum :) Sivas'ta denemedim bu köfteyi ancak damakta yağlı bir his bırakan bir köfte olduğunu sanmıyorum. bilgilendirmeleriniz için çok teşekkürler!

    Görüşmek üzere :)

    YanıtlaSil